Eerste biologisch baktarwe wordt sinds jaren weer in Friesland verbouwd.
Veel bakkers kunnen niet meer uit de voeten met de wisselende bakkwaliteiten van baktarwe uit Nederland.
Behalve Biologische bakker Cor van Bakkerij van Esch uit Tolbert, hij kijkt bij Pyt Sipma naar de nieuw ingezaaide baktarwe. De eerste in Friesland sinds vele jaren.
Toen foodtruck ondernemers Herman en Jetze van Vliet een biologisch Fries pompeblêd broodje ontwikkelden, hadden ze eigenlijk een broodje van Friese baktarwe voor ogen. Biologisch baktarwe bleek niet in Friesland verbouwd te worden. Dus werd het Groningse baktarwe. Ook goed, maar de schoen wrong een beetje.
Een kwintet van Pyt Sipma (boer), Cees Noteboom (molenaar), Bas van Esch (bakker) en Herman en Jetze van LekkereTrek (afnemers), maakten 5 weken geleden afspraken. Met de gehele voedselketen in beeld is nu de eerste 3 hectare ingezaaid. Er wordt nu tarwe geteeld waar door vakmanschap van bakker een brood van wordt gebakken. De meeste reguliere bakkers mengen een door de fabriek gemaakt meel met vaste ‘kwaliteit’. De mengsel die gebruikt worden zijn constant gemaakt met toevoegingen en glutenpoeder en degraderen de bakker tot een soort receptenmenger. De realiteit is dat veel bakkers ook niet meer bij machte zijn om deeg te ´lezen´. Te kijken welke bakeigenschappen het graan heeft een daarop in te spelen.
De ingezaaide zomertarwe heeft de naam Lavette. Als bemesting gebruikt Piet, naast vaste mest, witte klaver, die tussen de rijen ingezaaid worden.
Mijn Pake verbouwde ook tarwe, aldus Piet en ik heb ook gangbare tarwe geteeld, maar daar was geen vraag naar, omdat het voornamelijk als veevoer gebruikt werd. Ik wil ook weer trots aan mijn kinderen vertellen dat ik de tarwe van ons brood zelf verbouw.

‘LekkereTrek wil voedsel van dichtbij met zo weinig mogelijk voedselkilometers. Friezen kunnen zichzelf voorzien van eten. Dit is een eerste stap om bulk productie te veranderen’. ‘ Hier wordt iedereen in de keten blij van’. aldus foodtruckeigenaar Herman van Vliet.

Kijk op www.lekkeretrek.com

Op de foto vlnr Biobakker Cor (Bakkerij van Esch) Pyt Sipma (biologische boer), Cees Nooteboom (biologische molenaar) Jetze van Vliet (LekkereTrek)
Op de foto van links naar rechts: Biobakker Cor (Bakkerij van Esch), Pyt Sipma (biologische boer), Cees Nooteboom (biologische molenaar) en Jetze van Vliet (LekkereTrek)