Vertical Farming: de toekomst van ecologische agricultuur.
Woensdag 27 juni as. vindt bij MBO Life Sciences in Leeuwarden tussen 10.00 – 10.30 uur de officiële opening plaats van het project Vertical Farming: de toekomst van ecologische agricultuur. Kees van der Ploeg, projectleider van Vertical Farming verricht de opening.
Vertical Farming is het verbouwen van groente en fruit in de hoogte, waardoor je opbrengst per vierkante meter enorm wordt vergroot. Dat maakt het een geschikte methode om voedsel te verbouwen in een stedelijke omgeving. Het biedt oplossingen voor de voedselvoorziening in de tijd die komt: door klimaatverandering, de groei van de wereldbevolking en door toenemende welvaart zal zoiets vanzelfsprekends als iets te eten hebben een groot probleem gaan worden
Verleden jaar hebben onze studenten met het project de LC-Awards gewonnen en dit jaar heeft de verdere ontwikkeling van het project plaatsgevonden. Onze verticale “tuin” is gemaakt in twee kasten. In de kasten kunnen groentes en fruit worden verbouwd.

Voor ons onderwijs staan de kasten ter beschikking voor inline labmetingen en voor de productie van gewassen en kruiden voor technologie: het biedt de studenten kennis van de innovatieve onderwijspraktijk. De kasten zijn gemaakt door studenten procestechniek van MBO Life Sciences. Zij hebben gebruik gemaakt van innovatieve LED-verlichting die speciaal is ontwikkeld voor gewasteelt.De bedoeling is vooral het op gang brengen van een stuk bewustwording van de problemen die op ons af komen m.b.t. de voedselvoorziening en wat wij daar aan zouden kunnen doen.
Verticale tuinen lenen zich ook uitstekend voor alle typen onderwijs. Er is ook een onderwijspakket voor.

Dit project is een product van het Europese Erasmus+ project “Healthy Body, Sustainable World” en project Duurzaamheid met subsidie van de provincie Fryslân.