Grote lokale belangstelling voor duurzaam initiatief in Sneek

Het aantal lokale vrijwilligers en ondernemers dat enthousiast meewerkt aan het eerste Rasterhoff Festival is groot en groeit nog steeds. “In de aanloop naar dit festival ontdekken we steeds meer prachtige initiatieven in de regio”, aldus Lucie Gelderblom van Netwerk Duurzame Dorpen. “Op zondag 9 september as. is het al zover maar we krijgen nog regelmatig aanmeldingen binnen. Van wegwerpmaatschappij naar kringloopmaatschappij, daar moeten we naar toe. Veel van onze alledaagse besluiten en activiteiten hebben daar invloed op, dat is het uitgangspunt van het festival.“

“Wat een leuke en mooie plek voor een evenement over duurzaamheid!” Deze reactie krijgt initiatiefneemster Astrid Koops-Tippersma vaak te horen. En zo is het ook. De voormalige vuilstortlocatie laat als geen ander zien wat we als maatschappij niet meer willen. Astrid: “Dat veel mensen dit belangrijk vinden blijkt wel uit het grote aantal vrijwilligers, lokale initiatieven, organisaties en gemotiveerde ondernemers die een bijdrage gaan leveren aan het festival.” Omringd door het prachtige Burgemeester Rasterhoffpark, gelegen aan de rand van Sneek, zal het een gezellig en inspirerend uitje voor het hele gezin zijn.

Rode draad van het Rasterhoff Festival is de vraag hoe je zelf een (extra) steentje kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst. Wat ligt er op je bord? Wat is joúw afval waard? Hoe kom jij van A naar B? Voor wie zorg jíj? Hoeveel energie kun je besparen en hoeveel natuur is er in jouw tuin?

Workshops, proeverijen, circusvoorstellingen, muziek, dans, demonstraties, sport, spel, excursies, verhalen en verkoopkraampjes wisselen elkaar af. En alles zo duurzaam mogelijk natuurlijk. Superleuk én interessant voor zowel jong als oud. Er is een activiteitencircuit en speciaal voor kinderen een knutseltent en een kraam waar je eigen meegebracht speelgoed mag ruilen. Halverwege de ‘kring-loop-route’ kunnen bezoekers genieten van een drankje en een hapje. Maar ook aan culturele invulling is gedacht. Diverse muzikanten en Circus Salto verwerken in hun programma op een verrassende en interactieve wijze duurzame thema’s die aansluiten bij het festival.

De hoofdingang van het festivalterrein is de parkingang via de Johan Willem Frisostraat. Begin het festival duurzaam en kom lopend of op de fiets! Je kan ook gebruik maken van de pendeldienst van Duurzaam Vervoer Sneek. Bezoekers zijn welkom tussen 10.30 en 19.00 uur. Het evenement is gratis toegankelijk en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van vele vrijwilligers, lokale initiatieven, ondernemers, provincie Fryslân, Gemeente Súdwest-Fryslân en het Old Burger Weeshuis Sneek.

Het Rasterhoff festival is onderdeel van Expeditie Grutsk & Grien. Doel van deze expeditie is zoveel mogelijk mensen te inspireren om in het dagelijks leven (extra) stappen te zetten richting een groenere en meer duurzame leefstijl. Individueel als burger of ondernemer, maar nog mooier: samen met wijk- of dorpsgenoten of andere ondernemers.