ChristenUnie: Geef Nederlandse producten voorrang

Eten dat in Nederland is geproduceerd – zoals groente, fruit en zuivel – moet met voorrang worden aangeboden in de supermarkt. Nu wordt veel voedsel nog geïmporteerd uit het verre buitenland, omdat dat goedkoper is.

Regeringspartij ChristenUnie wil de grootschalige import van sperzieboontjes uit Marokko, appels uit Nieuw-Zeeland en druiven uit Zuid-Afrika flink indammen. ,,Die import is slecht voor de Nederlandse boeren, maar ook voor het milieu”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.

Zij vraagt deze week aan partijgenoot en minister Carola Schouten van Landbouw om harde afspraken te maken met supermarkten over de promotie van producten uit eigen land. ,,Het gekke is dat de meeste Nederlandse producten, met hoge kwaliteit, weggaan voor de export”, zegt Dik-Faber. ,,Terwijl we veel voedsel importeren uit landen waarvan we vaak geen idee hebben hoe het zit met de standaarden voor milieu en dierenwelzijn.

Lees meer