VRIJDAG 22 MAART om 15.00 UUR wordt de nieuwe locatie van de zadenbibliotheek in Lemmer feestelijk geopend.
Net als in Leeuwarden en Joure vind je de zadenbieb in de boekenbibliotheek.

Adres: Albert Koopmanstraat 7, 8531 HC Lemmer.

Leuk als je komt kijken, lenen of ruilen. Lid worden kan nu al via: zadenbieb-frl.nl.

Begin april ook in de bibliotheken van: Westereen, Balk, Buitenpost, Schiermonnikoog, Vlieland, St. Annaparochie en Terschelling.

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Zo kun je veel verschillende zaden proberen, zonder heel veel zakjes zaad te moeten kopen, waarvan je maar een fractie zelf gebruikt. Vooral als beginner is dat een groot voordeel.

Je kunt zaden kosteloos lenen. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Als je zaden leent, zaai je deze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. Zaden zitten in de bloem of de vrucht. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Zeker een half jaar later breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Sommige planten gaan pas in het 2e jaar bloeien, dan breng je later je zaad terug.  Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Zaden ruilen en doneren

Door het ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST!

Heb je meer zaden dan je gaat zaaien of heb je een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de bibliotheek. In de bibliotheek zijn vast zaden van planten die jij wel wilt zien bloeien en groeien. Een bezoekje aan de bibliotheek is zeker de moeite waard.

Welke zaden zijn welkom?

De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van biologische teelt, niet ouder dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien.
Zaden zijn uit jouw tuin, als je tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Of zaden afkomstig uit de professionele biologische zaadteelt.

De kiemkracht van zaden blijft het grootst als je de zaden koel, donker een droog bewaard.