Tweede editie van De Streekweek een groot succes

De tweede editie van De Streekweek is donderdag 27 juni afgesloten met een speciale Weidelunch. De Streekweek, een initiatief van Eetbaar Fryslân, is een week die volledig in het teken staat van Friese producten. Op meer dan vijftig locaties door de gehele provincie was het mogelijk om het Friese product mee te maken én te proeven. De afsluiting vond plaats in de weilanden van biologische boerderij Op de Him te Jorwert.

De Streekweek

Tijdens de tweede editie van De Streekweek was het mogelijk om deel te nemen aan meer dan vijftig activiteiten. Dit jaar had een breed scala aan organisaties zich aangemeld om mee te doen. Van restaurants, kwekerijen, proeftuinen, molens tot aan biologische supermarkten.

De eerste signalen vanuit de deelnemende bedrijven zijn zeer positief. Simon Bijlsma, projectleider: “We hebben met een paar van onze lokale producenten contact gehad en dat lijkt heel positief. Er is bijvoorbeeld een tuinfeest geweest in Sibrandabuorren waar 300 mensen langs kwamen. Dat was een groot succes. De Streekweek staat in het teken van alle inwoners van Fryslân en daarbuiten kennis te laten maken met de prachtige Friese producten. De connectie tussen de producent en de mensen die hun product eten is erg belangrijk.”

Locatie Weidelunch

De Weidelunch vond plaats in de weilanden van de familie Stremler van biologisch boerenbedrijf Op de Him te Jorwert en bij natuurgebied de Lionserpolder. Naast het produceren van melk, kaas en vlees houden Auke en Rennie Stremler zich actief bezig met weidevogelbeheer. Hun eigen zuivel- en vleesproducten verkopen ze in de boerderijwinkel.

In 2009 begon de familie Stremler met agrarisch natuurbeheer. Zo vervangen ze geleidelijk de koeien uit hun veestapel door het oud Groninger ras, de blaarkop. Inmiddels is het bedrijf gegroeid van 16 hectare naar 62 hectare en is het van agrarisch natuurbeheer doorgegroeid naar een volledig biologisch boerenbedrijf.

Lokale producenten

Tijdens de Weidelunch was het niet alleen mogelijk om kennis te maken met de familie Stremler. Het was ook mogelijk om kennis te maken met drie andere producenten. Zo kwam Christa Bruggenkamp langs. Christa is molenaar en bakker van molen de Onderneming in Witmarsum. Ook kwamen Sjoerd van der Hem en Rik Cosijn van restaurant De Ohm van Emma langs. Tot slot was imker Rienk Rienks aanwezig. Hij is al meer dan vijftig jaar een bevlogen bijenhouder van 20 bijenvolken in het Bildt (gemeente Waadhoeke).

Uit de reacties van de mensen is gebleken dat de Weidelunch een groot succes was. “Het eten is erg lekker. Je kunt wel proeven dat de producten natuurlijker zijn. De rollade was ook overduidelijk geen rollade uit de supermarkt. Deze proefde veel lekkerder en had een andere structuur”.