Toine Timmermans: Hoe kunnen we samen de voedselverspilling een halt toe roepen en waarom is het belangrijk dat iedereen meedoet?

Speciaal voor de World Food Week komt Toine Timmermans naar Leeuwarden voor de Groenlunch lezing. Hij is directeur SamenTegenVoedselverspilling en programmamanager Duurzame Voedselketens bij Wageningen University & Research.

Hoe #verspillingsvrij ben jij? Nederlandse bedrijven, maatschappelijke organisaties, onderzoekers, overheden én consumenten komen samen in actie om in 2030 voedselverspilling met de helft te verminderen in de gehele voedselketen, van grond tot mond. Want samen bereiken we minder. Minder voedselverspilling! De voedselverspilling in 2017 in Nederland ligt tussen 1,8 en 2,5 miljoen ton. Omgerekend per persoon is dat tussen de 105 en 145 kg. Als consument verspillen we zelf thuis zo’n 40 kg eetbaar voedsel per jaar. En dat is niet alleen zonde van het geld (zo’n 400 euro per huishouden per jaar), maar ook slecht voor het milieu en ethisch verwerpelijk. Weinig mensen beseffen dat zo’n 6% van de uitstoot van klimaatgassen wordt veroorzaakt door voedsel dat wel is geproduceerd, maar niet wordt geconsumeerd.

Het voorkomen en terugdringen van voedselverspilling in de hele keten, is dan ook een heel effectieve maatregel om concreet bij te dragen aan een beter voedselsysteem, en het beperken van klimaatverandering. En gelukkig staat dit onderwerp dan ook hoger op de agenda bij bedrijven, publieke organisaties, en zijn steeds meer consumenten hiervan bewust. Het is echter een complex vraagstuk, dat alleen echt oplosbaar is met een geïntegreerde aanpak, met vele verschillende actoren die hun rol pakken. Naast het nemen van honderden acties, ook het aanpakken van de “spelregels” en het creëren van een positieve sociale norm. Dit is de opdracht die de stichting SamenTegenVoedselverspilling heeft opgepakt. Dit betekent dat jaarlijks minimaal 1 miljoen ton voedsel, die nu nog wordt verspild, haar waarde behoudt en wordt benut waarvoor het is bestemd: om te consumeren.

AANMELDEN

In verband met het aantal beschikbare plekken verzoeken wij u om zich hier aan te melden. U kunt zich alleen via het online formulier aanmelden. U kunt hiervoor de bovenstaande aanmeldknop gebruiken.

Inloop is vanaf 11.30 uur. In de Kanselarij bieden wij u graag koffie of thee aan.

Vanaf nu kunt u bij iedere Groenlunch ook een broodje reserveren! Wij bieden u iedere Groenlunch een tweetal (vegetarische) opties aan. Deze keer kunt u kiezen tussen de volgende opties:

Een rijkelijk belegd broodje met kaas, huisgemaakte dressing en salade. €3,50
Een rijkelijk belegd broodje met groentesalade en huisgemaakte dressing. €3,50

Als u kiest voor een broodje kunt u bij uw inschrijving betalen met Ideal. Opgave zonder broodje is kosteloos.

Om 12.00 uur begint de presentatie. Einde van de bijeenkomst is om 13.00 uur.

Waar: De Kanselarij, Turfmarkt 11, 8911 KS te Leeuwarden

Datum: maandag 14 oktober

Tijd: 12.00 – 13.00 uur

U bent van harte welkom!

Hans van der Werf,
Directeur FMF