Handboek buurtbongerds verschenen

Er is een handig boek over de aanleg en het beheer van dorps- en buurtboomgaarden. Door de kennis en ervaring van vele bongerdgroepen vrij beschikbaar te stellen, hoeven anderen het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Praktische handleiding

Handboek buurtbongerds (pdf, 22 MB) is een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die aan de slag wil met gemeenschappelijke boomgaarden, groot of klein. Wat is een geschikte plek? Welke bomen kies ik? Zet ik ze in rijen of kies ik voor een voedselbos? Hoe plant en verzorg ik de bomen? Maar vooral ook: hoe organiseer ik zoiets met vrijwilligers? Hoe kom ik aan geld en hoe werk ik samen met de gemeente, grondeigenaren en buurtbewoners? Hoe zorg ik dat de boomgaard ook op de lange termijn blijft behouden? En natuurlijk, hoe verwerk ik honderden kilo’s appels en peren?

Onderzoek, kennis en ervaring van vele bongerdgroepen gebundeld

Overal in binnen- en buitenland zijn de afgelopen jaren mensen aan de slag gegaan met het aanplanten van fruitbomen en het beheren van boomgaarden. Om weer te kunnen genieten van lekkere en gezonden appels, peren, pruimen, kersen en noten van eigen bodem. Maar ook om de buurt en het landschap groener, aantrekkelijker en mooier te maken. Dorps- en buurtboomgaarden zijn leerzame ontmoetingsplekken, waar bloesemborrels en oogstfeesten worden gehouden, cursussen worden gegeven en de natuurlijke rijkdom van bloemen, egels, vogels en vleermuizen wordt gekoesterd.

Auteur

Michiel Bussink is auteur van een reeks boeken over landbouw, voeding, natuur en landschap. Hij teelt zijn eigen fruit en noten en heeft jarenlange ervaring met groene bewonersprojecten, waaronder de buurtbongerd in zijn eigen dorp.

De uitgave is mede tot stand gekomen dankzij steun van de gemeenten Raalte en Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds en Project Vruchtgebruik/Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving.