Werkplaats Voedselbossen Noord Nederland krijgt uitleg over enten en snoeien

Woensdag 6 november was de Werkplaats Voedselbossen Noord Nederland bij elkaar, een initiatief van de gezamenlijke noordelijke natuur- en milieufederaties.

De deelnemers kregen uitleg en tips van Marianne van Lienden over enten en snoeien van fruitbomen. Marianne is lid van de Noordelijke Pomologische Vereniging.

In 2020 begint de Werkplaats Voedselbossen Noord Nederland aan haar derde jaar. Volgend jaar zijn er weer vijf bijeenkomsten, waaronder twee themabijeenkomsten en drie excursies naar voedselbossen/initiatieven. Heb je zelf ook een voedselbos of ben je bezig met de voorbereidingen dan ben je van harte welkom deel te nemen aan de Werkplaats Voedselbossen Noord Nederland. Er is binnen de groep veel deskundigheid en ervaring aanwezig waar je gebruik van kunt maken en bovendien zijn de bijeenkomsten heel gezellig.

Meer weten? Neem contact op met: Petra van den Engel p.van.den.engel@nmfdrenthe.nl p.van.den.engel@nmfdrenthe.nl (Drenthe), Kristin Wijnja .k.wijnja@nmfgroningen.nl (Groningen) of Simon Bijlsma s.bijlsma@fmf.frl (Friesland)

Lees hieronder het uitgebreide verslag met de tips van Marianne..

 

Bijeenkomst werkplaats voedselbossen    

Op deze themabijeenkomst heeft Marianne van Lienden van de Noordelijke Pomologische Vereniging (NPV, https://www.npv-pomospost.nl/ ) de deelnemers bijgepraat over de ins en outs van enten. Zelf heeft ze alle kennis opgedaan via deze NPV. De reden van oprichting van de NPV ligt in de jaren zestig van de vorige eeuw toen op grote schaal oude boomgaarden werden gerooid. Het verlies van deze oude fruitbomen betekende ook het verlies van bijzondere geuren en smaken. Tot op de dag van vandaag zet de NPV zich in voor het behoud en de verspreiding van oude fruitrassen.

Door te enten kun je fruitrassen vermeerderen met behoud van de goede eigenschappen. Je gebruikt een deel van een tak van de fruitboom (het enthout: tak eenjarig en ongeveer 50 cm lang) die je wilt vermeerderen. Deze plaats je via een bepaalde techniek op een onderstam van een soort die rechte stammen geeft en een goed wortelstelsel ontwikkelt. Je kiest het type onderstam op basis van de grondsoort en het type boom dat je wenst (hoogstam, laagstam etc.). Enthout van appel plaats je altijd op een appel onderstam en zo ook peer op peer, pruim op pruim etc. De technieken die Marianne heeft behandeld zijn: Plakenten, Driehoeksenten, Oculeren en Chipbudding of Oogenten.

Naast enten krijgen de aanwezigen ook uitleg en tips over snoeien. Het doel van het snoeien van fruitbomen is het evenwicht bewaren tussen groei en bloei waardoor er een juiste hoeveelheid jong hout ontstaat. Dit vruchthout levert de vruchten. Bij het snoeien worden dode en zieke takken, kruisende en schurende takken, restanten van afgebroken takken, afgedragen vruchttakken, waterloten (verticale takken) en wortelopslag van de onderstam verwijderd. Het snoeien heeft ook tot doel dat er ruimte ontstaat in het hart van de fruitboom wat de lichttoetreding bevordert. Vorm snoei is vooral ook bij jonge bomen van belang. Een appelboom snoei je zonder en een perenboom met harttak. Verder selecteer je drie tot vier gesteltakken waarbij een hoek van 45 graden ten opzichte van de stam ideaal is. De rest van de uit de hoofdstam tredende takken snoei je weg.

Bij het ontwerp en de aanleg van een boomgaard is het handig om rekening te houden met grondsoort, hoeveelheid en richting van het zonlicht, windbescherming, het beschikbare oppervlak, boomkeuze en de noodzakelijke investering in dode materialen zoals palen en gaas. Verder zijn een goede plattegrond en een goed systeem van nummering van de fruitbomen onmisbaar.

Marianne van Lienden sluit de interactieve avond af met hoopvolle berichten over de leeftijden van fruitbomen. Bij goede verzorging kunnen hoogstam appelbomen wel 80 jaar worden en perenbomen zelf 100 jaar. De oudste perenboom in Nederland staat in Den Haag en is al beschreven in 1648.