Toolkit Voedselbossen te leen

In 2019  heeft de Noord-Nederlandse ‘Werkplaats Voedselbossen’ een ‘Toolkit Voedselbossen’ ontwikkeld. Hiervoor hebben 30 enthousiaste mensen van de werkplaats uit  Groningen, Friesland en Drenthe  samen de belangrijkste kruiden, struiken en bomen van een voedselbos beschreven. Vervolgens hebben illustrator Saskia van der Post en grafisch ontwerper Jochem Koopman uit Groningen er een ambachtelijk pareltje van gemaakt. Met als resultaat  58 hand-getekende kaarten in een stevige houten doos.

De verschillende afmetingen van de kaarten symboliseren de verschillende lagen van een voedselbos. Per plant zijn de belangrijkste kenmerken opgenomen.  Natuurlijk is deze Toolkit niet volledig. Het aanbod aan voedselbosplanten is –  gelukkig, – heel groot. En verder onderzoek blijft wenselijk. De daadwerkelijke plantenkeuze is ook afhankelijk van de standplaats, de grootte, het verdienmodel. En natuurlijk van het gebruik van het beoogde voedselbos en persoonlijke voorkeuren.

De Toolkit geeft een prachtige indruk van de gelaagdheid van een volwassen voedselbos en van de diversiteit en gebruiksmogelijkheden van voedselbosplanten, die voor een groot deel eetbaar zijn. Sommige hebben ook andere functies, zoals mineralenbinding, beschutting of voedsel voor dieren.

Wil je zelf of met een groep  een voedselbos plannen? Of wil je anderen laten zien wat een voedselbos eigenlijk is? Dan kun je de Toolkit vanaf 1 februari 2020 gratis bij de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Drenthe lenen. Zodat onze dromen van bossen vol eetbare bomen en planten samen met een rijk dierenleven werkelijkheid worden!

Meer weten? info@fmf.frl of (058) 7600760

toolkit voedselbosssen