Blog: Aan tafel

Het zijn merkwaardige tijden, ook bij de FMF zijn de effecten en maatregelen van de huidige crisis merkbaar. Hoe gaan we hier mee om en wat kunnen we misschien wel leren van de crisis? De komende tijd nemen we je mee in het dagelijks reilen en zeilen van de FMF. Met vandaag een blog van Simon Bijlsma

Tekst en foto: Simon Bijlsma

Al weken heb ik het gevoel dat ik alleen nog aan tafel zit. Voordat het virus om de hoek kwam kijken werkte ik steevast één dag per week thuis om in afzondering stukken te schrijven. Ik ben een groot fan van thuiswerken maar nu even niet meer. Inmiddels lijkt de eeuwenoude eik die dienst doet als keukentafel echter meer op een modern kantoorbureau. Stilaan nemen laptops, toetsenborden, beeldschermen, muizen en meters kabel bezit van onze oude eik.

Ik mis mijn collega’s en de mensen met wie ik veel samenwerk. Elkaar zien en spreken via een beeldscherm neemt dat gemis niet weg. Toch is het opvallend hoe goed ik nog kan werken dankzij creatieve oplossingen en vergaderapps waarvan ik tot voor kort het bestaan niet wist. De grootste creatieve uitdaging waar we nu qua werk voor staan is aansprekende online versies bedenken van grote evenementen.

Soms wijk ik even van mijn eik en loop een pauzerondje door mijn tuin. Nog nooit heb ik het ontluiken van het voorjaar in mijn eigen tuin zo goed kunnen volgen. Hommelkoninginnen zoeken nauwgezet de grond af naar holletjes om een volk te stichten. In een esdoorn voor huis zit dagelijks een putter te zingen wachtend tot het blad zich meer ontvouwt en ze ongezien in deze boom een nest kunnen bouwen.

De kleuren in de tuin veranderen bijna van week tot week. Voorjaarshelmbloem, speenkruid en bosanemoon zijn al uitgebloeid. Stinkende gouwe, gevlekte dovenetel, akelei en wilde hyacinten voeden nu de insecten. Ratelaar, gevlekte rietorchissen en diverse ooievaarsbekken doen hun best om het straks over te kunnen nemen. Bij zonnig weer gonst het in mijn tuin en kun je bijna niet geloven dat het slecht gaat met de insecten. Tientallen wilde bijen verdringen zich voor de uiteinden van de bamboestokken die het leifruit ondersteunen. Alle op zoek naar de juiste holte om een nestkamer in te metselen.

Zo zie je maar dat ook in particuliere tuinen in dorpen en steden de biodiversiteit hoog kan zijn. Door eenvoudige aanpassingen is je tuin snel geschikt en aantrekkelijk te maken voor tal van plant- en diersoorten. Ook bijenlector Arjen Strijkstra van Hogeschool Van Hall Larenstein benadrukt in zijn verhaal tijdens de FMF Groenlunch van 14 april het belang van dorpen en steden bij het behoud en versterken van biodiversiteit. Het is dan ook prachtig dat het Iepen Mienskips Fûns Noordoost Friesland financiering heeft toegekend aan vijf dorpen in deze regio voor het versterken van het ‘Natuerlik Ferskaat’. De FMF, LBF en Wrâldfrucht gaan de dorpen hierbij ondersteunen.

De biodiversiteit in mijn tuin strekt zich uit tot in onze woonkamer, althans zo klinkt het. Dagenlang zit een tortelduif te koeren onder de schoorsteenkap. Via het rookkanaal komt zijn geluid rechtstreeks in onze woonkamer terecht. Hoewel tortelduiven geen holenbroeders zijn verkent hij toch het rookkanaal en komt vast te zitten. Mijn dochter bedenkt een oplossing en samen lukt het ons om de duif voorzichtig naar boven te geleiden. Als hij van de schrik bekomen is vliegt hij weg. Ik zet direct een nieuwe vogelkap op de schoorsteen. Dagen later zie ik vanuit mijn ooghoek een donkere kleurvariant van de Turkse tortel op de schutting zitten. Gelukkig, hij leeft nog, maar als broedvogel zien we hem in onze tuin niet terug vermoed ik.

Naast het leed dat Corona teweeg brengt wereldwijd, zie ik in mijn directe omgeving ook positieve veranderingen optreden. Zo neemt de vraag naar gezond duurzaam voedsel uit de eigen streek enorm toe. Samen met veel andere partijen verenigd in de Friese Voedselbeweging maakt de FMF zich sterk voor een voedseltransitie waarin korte ketens en gezond, duurzaam streekvoedsel een belangrijke rol spelen.

Ik hoop dat deze trend zich doorzet en blijvend is zodat steeds meer inwoners van Friesland dagelijks genieten van heerlijke gezonde producten uit de eigen streek. Wij hebben geluk dat er in onze provincie zoveel boeren en andere producenten zijn die elke dag weer vol passie voor ons deze heerlijke gezonde producten maken. Op onze website eetbaarfryslan.frl staan al ruim 200 verkooppunten,  ook bij jou in de buurt.

Vanavond eten wij een omelet (met witte rammenas, ui en kaas), een gemengde salade en heerlijke romige yoghurt. Alle groente is afkomstig van de biologische kwekerij It Griene Libben uit Noordbergum. Sinds een aantal jaren kweken Gosse Haarsma en Sjoukje Dijk hier een grote verscheidenheid aan groenten. Vanaf half mei kun je ook als particulier bij hun terecht voor het afsluiten van een groenteabonnement. De eieren, kaas en yoghurt zijn afkomstig van de biologische boerderij Op de Him in Jorwert. Auke en Rennie Stremler produceren hier o.a. yoghurt, kaas en vlees van eigen koeien. In hun eigen boerderijwinkel kun je terecht voor deze producten plus een veelheid aan producten van andere producenten. Bezorging gaat in overleg. Binnenkort starten ze ook met de Voedselcoöperatie Jorwert en omstreken. Hier kun je als particulier lid van worden en ben je verzekerd van heerlijke gezonde producten uit je eigen omgeving.

Het is zes uur. Ik ben klaar met koken en mijn gezin schuift aan tafel voor het avondeten. De oude eik is weer getransformeerd tot streektafel. Eet smakelijk.

Ook deze heerlijke gezonde producten proberen? Kijk op:

https://opdehim.nl/ Auke en Rennie Stremler

http://itgrienelibben.nl (binnenkort online) Gosse Haarsma en Sjoukje Dijk

https://Eetbaarfryslan.frl (voor het overzicht van alle verkooppunten in Fryslân)