Een eetbare kasteeltuin in Friesland

Sinds kort is Dekema State weer open voor publiek. Gelukkig wel. Want het is nu het moment om de tuin van deze State in Jelsum te bewonderen. Van oudsher was het al een tuin waar veel nuttige gewassen  werden gekweekt. En dat beeld heeft de huidige tuinbaas Wim Hoogendam weer nieuw leven ingeblazen. Hierbij  geïnspireerd  door  de leifruit snoeitechnieken uit de 19e  eeuw. Dit leifruit kan hierbij dankbaar profiteren van een lange dubbele muur die de tuin omringt. Dit seizoen is er een tentoonstelling in de State over dit fruit en de geschiedenis  ervan. Zo is er een origineel exemplaar van de ‘Pomologia’ van de Leeuwarder hovenier Johann Hermann Knoop (1758)  te zien. Op de tentoonstelling is aangegeven welke soorten uit dit boek in de tuin te zien zijn. En In de tuin zelf hebben alle fruitbomen een houten bordje met hun naam. Lees hier meer over de tentoonstelling.