Lust je nog sojapeultjes?

Vorige week was volop in het nieuws te lezen dat de import van sojabonen sterk groeit terwijl het aantal hectares in Europa geteelde sojabonen juist afneemt. En nu het nieuws dat de Europese Commissie toestemming geeft voor het gebruik van glyfosaat-resistente sojabonen. De nu toegestane sojabonen zijn zelfs bestand tegen een combinatie van drie herbiciden: glyfosaat, glufosinaat en dicamba. Deze sojaboon is ontwikkeld door Bayer. Het bedrijf kan nu met deze goedkeuring de resistente sojaboon op de markt introduceren. En de teelt in Europa zo laten toenemen. Maar wie zit daar op te wachten? Ook zullen ze het product lanceren in de Verenigde Staten en Canada en zijn klaar om voor 20 miljoen hectare te leveren. Door deze boon te telen kunnen dus drie bestrijdingsmiddelen gespoten( en verkocht) worden die alle planten doden behalve het te telen gewas.


De Europese Commissie negeert met dit besluit een bezwaar van het Europees Parlement. Het is onduidelijk of het Europees Parlement of nationale regeringen het toelatingsbesluit van de Europese Commissie gaan blokkeren. Dat is in het verleden met andere chemische beschermingsmiddelen wel gebeurd.

Lust je nog sojapeultjes? Of melk van koeien die deze bonen in hun krachtvoer krijgen? Als je het al niet deed vanwege het gekapte oerwoud dan heb je nu nog een reden. Daarom is niet alleen lokaal maar ook duurzaam geproduceerd voedsel zo belangrijk. En dat geldt ook voor veevoer.

Lees  meer in dit artikel. En nog een andere bron die voorspelt dat de bonen in 2021 beschikbaar zijn dankzij de Europese toestemming.