De Streekzomer gaat weer los!

De streekzomer fietsroutes zijn uitgebreid! Meer routes en nu ook met lekkere, lokale duurzame recepten. Die je zelf kan maken, in het restaurant kan eten of kan leren koken bij een van de workshops.

Ook deze zomer kun je weer lekker uitwaaien op de fiets en onderweg genieten van het landschap, de natuur en het heerlijke lokale, duurzame voedsel van onze Friese voedselproducenten.

De acht verschillende Lekker Dichtbij Streekzomer fietsroutes (van 30 tot 80 kilometer) brengen je langs bloeiende bermen van blauwe bessen naar romig ijs en van pittige kaas naar versgebakken brood en net-van-hetland-groenten. Smakelijk fietsen!

Lekkere lokale recepten

Nieuw deze zomer: de streekzomer recepten. Fiets een route, verzamel de lokale ingrediënten voor je recept en kook een heerlijke gezonde maaltijd thuis, op de camping of in je vakantiehuisje. Eet smakelijk! De recepten van de route de Friese Meren in de Zuidwesthoek zijn door studenten van het ROC de Friese Poort gemaakt.  Met de lokale duurzame ingrediënten hebben ze smakelijke recepten bedacht met een korte bereidingstijd en simpel te maken ook op een campingkookuitrusting. Langs de routes rond Heerenveen en Leeuwarden-Burgum kan je een heus kindermenu 2.0 bij elkaar fietsen. Het Kindermenu 2.0 is een initiatief van Jong Leren Eten (JLE) Fryslân. Het idee is om in elke gemeente in Fryslân gezonde en duurzame recepten op de menukaart te hebben staan. Ook in het Noordoosten en Noordwesten van Fryslân kan je deze zomer heerlijke ingrediënten bij elkaar fietsen. Mama Mascha heeft voor deze rondjes  Lauwersmeer – Waddenkust en Franeker – Harlingen een heerlijk recept samengesteld.

Kindermenu 2.0 op de kaart

Op vakantie en wel zin in fietsen met je kinderen maar niet in koken.  Aan de fietsroute Leeuwarden-Burgum ligt Restaurant de Pleats en die heeft sinds juni 2021 het gezond, lokaal en duurzaam kindermenu 2.0 op de kaart.  In de Zuidoost hoek ben je bij Restaurant Hof van de Koning in Heerenveen welkom voor het kindermenu 2.0.

Kookworkshops op gastvrije locaties

De recepten kun je ook samen met Mama Mascha gaan klaarmaken tijdens één van de drie kookworkshops. De workshops zijn in juli en augustus op drie verschillende plaatsen in Fryslân; aan het water bij Watersportcamping Heeg, op het erf van de biologische boerderij van Folkert en Karin in Lekkum en bij het Museum ’t Fiskershúske in Moddergat. Voorafgaand aan de kookworkshop kun je samen met je kinderen een rondleiding krijgen op de boerderij met als afsluiting een leuke activiteit of het museum bezoeken.

Je vindt de data en de mogelijkheid tot aanmelden op www.eetbaarfryslan.frl/streekzomer

De activiteiten rond lekker lokaal eten op vakantie zijn tot stand gekomen door een samenwerking van Friese Milieu Federatie, Jong leren Eten en Circulair Friesland.