Werkplaats Voedselbossen te gast bij Voedselbos Stadspark Groningen

Op woensdag 22 september, een jaar na de laatste bijeenkomst, treffen de leden van de Werkplaats Voedselbossen Noord-Nederland elkaar op een zonnige namiddag in het Voedselbos van het Stadspark te Groningen. Zo’n twintig leden van het netwerk banen zich een weg door de hazelnootbomen en amandelbomen om via de weggeeftafel, de plantenbieb, langs een stuk groentetuin en door het prachtige bos waar ze uiteindelijk aankomen in een open keuken met vuurplaats. Na een voorstelronde voor de nieuwe leden wordt het gezelschap rondgeleid door Rieks Reuvers, beheerder van het Voedselbos.


Aangekomen bij een grasveld, vertelt Rieks over de leden van de tuinvereniging, waarvan het Voedselbos een onderdeel is. ‘De leden komen hier niet alleen om mee te helpen of voor de oogst. Hier op het grasveldje worden allerlei activiteiten gedaan zoals yoga, maar ook de kinderen spelen er graag.
Al vinden ze het ook vooral heel leuk om over de paden in het bos te rennen. Veel van de leden vinden het vooral leuk en belangrijk om hun kinderen kennis mee te geven van wat er groeit in de natuur en hoe dat dan gaat.’


Er is recent een prachtige pergola aangelegd waar nog jonge druivenranken langs groeien. En een kas, bijna uitsluitend door de leden gemaakt van oude materialen uit de tuinhuisjes. Leden helpen met veel enthousiasme mee, vertelt Rieks, met name tijdens de zogenoemde klusdagen. Maar het is ook onderdeel van het lidmaatschap, als je het niet doet, betaal je €160,- extra.

Vóór de aanleg van het Voedselbos heeft het terrein een poos braak gelegen. Daar weer voor was het een oude kwekerij. Daardoor hebben ze het geluk dat er al een aantal volwassen fruitbomen staat. Hierdoor geeft het totaal niet de indruk dat het Voedselbos nog maar vijf jaar oud is. De grond bestaat uit een mix van klei, zand en veen, maar het is toch vooral natte grond. Als je dieper graaft, is het vooral veen, vertelt Rieks.

Na de rondleiding geven de leden elkaar over en weer tips. Ze hebben door schade en schande al veel kennis opgedaan die ze graag met elkaar delen.
Bijvoorbeeld dat je fruitbomen alleen in het najaar moet planten, zodat je ze niet zo veel water hoeft te geven als wanneer je ze in het voorjaar plant.

Het gesprek wordt voortgezet onder het genot van de vele meegebrachte lekkernijen. Al snel gaat de zon onder en worden de kaarsjes aangestoken. Het kampvuur gaat aan en Rieks pakt zijn gitaar erbij en zingt prachtige liedjes over het leven.

Het voedselbos Stadspark is open voor leden. Voor niet-leden is het in de zomer geopend. Adres: Campinglaan 3, Groningen.

Het vervolg van de werkplaats
De werkplaats Voedselbossen Noord-Nederland is 3,5 jaar geleden opgericht door de drie noordelijke Natuur en Milieufederaties. Inmiddels is het een goed lopend netwerk, waardoor de rol van de NMF’s zich in de toekomst kan beperken tot het verzorgen van de uitnodigingen voor de bezoekjes en de lezingen. Met de leden wordt nog gekeken naar een platform om informatie te delen.

Meer informatie; Simon Bijlsma, s.bijlsma@fmf.frl, 06-86895385.