Kaasmakerij De Terschellinger
Drie biologische Terschellinger veehouders leveren melk aan kaasmakerij ‘De Terschellinger’.
Hier maakt Jan-Willem Zeilstra op een ambachtelijke manier verschillende soorten Terschellinger kaas .
Het vee
Het vee krijgt gras van het eigen bedrijf aangevuld met biologische brok, een eigen ruwvoer. Zo krijgen de koeien geen maïs en restproducten van de levensmiddelenindustrie.
Het grasland is natuurlijk van samenstelling, omdat er bijna niet wordt geploegd en geëgaliseerd. Daardoor komen er meer dan 120 verschillende grassen, kruiden en bloemen in deze weiden voor. En dit is belangrijk voor de gezondheid van het vee. Door dit natuurlijke rantsoen komt ook de typische zachte smaak van de kaas tot stand.
Het minimale medicijngebruik geeft een gezonde mest, wat weer zorgt voor een overvloedig bodemleven. In combinatie met de gevarieerde flora zijn de weilanden een waar Eldorado voor de honderden broedvogels. Door laat te maaien krijgen de vogels de tijd om hun eieren uit te broeden en kroost groot te brengen.
Landelijk is er een neergaande trend in de weidevogelstand; bij ons is het omgekeerde het geval!.
De kaas
De kaas wordt in het pakhuis opgelegd om op natuurlijke wijze te rijpen. Hierdoor zijn verschillende soorten leverbaar
- jong (5-6 weken)
- jong belegen ( 2-5 maanden)
- belegen (6 maanden)
- extra belegen (tussen de 9 en 11 maanden)
- Reade Jutter. roodbacteriekaasje met gewassen korst
- Windkracht 6 en 10… een pittige en smeuïge kaas met de leeftijd 6 en 10 maanden
- Kruidenkazen door ons geproduceerd waaronder:Bieslook, Brandnetel, Ui-Paprika-Knoflook, Basilicum-knoflook, Fenegriek, Daslook, Paardenbloem, en Komijn,
De Terschellinger kaas is 50+, vegetarisch, biologisch en heel puur. Dat wil zeggen dat er geen andere producten aan de kaas zijn toegevoegd dan die strikt noodzakelijk zijn. Ook wordt gebruikt gemaakt van vegetarisch stremsel.
De winkel
In de kaasmakerij zelf wordt ook kaas verkocht. Hier kunnen de klanten de verschillende soorten kaas ter plekke proeven. Ook kunnen zij zien hoe er in de kaasmakerij wordt gewerkt. Loop gerust eens binnen op Oosterend 10A. Onze kaas is bij veel winkels op het eiland. (o.a. Jumbo, Spar, Lokaal, Bionier) verkrijgbaar
In het seizoen geopend: Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag van: 14:00 – 17:00
Gesloten op Woensdag, Zaterdag en Zondag.
Raadpleeg de website voor de actuele openingstijden buiten het seizoen.