Het bedrijf
Sinds 1861 staat op Ugoklooster 1 in Bolsward onze biologisch dynamische melkveehouderij. Wij zijn de vijfde generatie Brandsma’s.
Koeien en schapen
We hebben zo’n 65 melkkoeien en zo’n 25 stuks jongvee. Daarnaast hebben we 15 schapen. De koeien staan zo lang mogelijk – meestal van april tot en met november – in de wei. Per koe hebben we ongeveer 1 hectare kruidenrijk grasland, zodat we zoveel mogelijk van eigen land kunnen voeren.
Melken en beweiding
Sinds 2006 hebben wij een melkrobot, waardoor koeien zelf kunnen bepalen wanneer ze gemolken worden. Dit gaat 24 uur per dag door. We werken met zogenaamde ABC-beweiding en ‘stripgrazen’. Als de koe gemolken is kan ze naar buiten en gaat ze door een selectiepoort. Afhankelijk van het tijdstip laat de poort haar naar weiland A, B of C gaan. Van 5 tot 13 uur worden de koeien naar A gestuurd, van 13 tot 21 uur naar B en van 21 tot 5 uur naar C. In elk weiland geven we de koeien een ‘strip’ met gras waar ze kunnen grazen. Als deze ‘strip’ kaalgevreten is gaan de koeien vanzelf terug naar de stal om óf eerst gemolken te worden, óf direct door te gaan naar het volgende weiland.
Voer
Onze weides zijn zeer gras- en kruidenrijk. We hebben meer dan 100 verschillende plantensoorten. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de koe, voor de biodiversiteit en voor de bodem. Een belangrijke rol is weggelegd voor klaver, omdat het eiwitten bevat voor de koeien en omdat het stikstof bindt, wat belangrijk is voor het bodemleven.
Verder krijgen de koeien krachtvoer tijdens het melken. Zo krijgen ze extra vitaminen en mineralen binnen.
Natuur- en weidevogelbeheer
De natuur speelt een belangrijke rol op Brandsma’s Pleats. We genieten niet alleen van koeien en schapen, maar ook van de vele weidevogels en hazen in het land. Op 25 ha passen we uitgesteld maaibeheer toe, waar de weidevogels de tijd krijgen om hun jongen groot te brengen. Sinds 2015 is er een plas dras op het bedrijf, hier komen erg veel weidevogels op af. In 2016 hadden we hier 9 nesten van kieviten, grutto en tureluur.
De winkel
Iedere vrijdag kunt u tussen 17 en 18 uur bij ons terecht voor vlees en zuivel.
Zo is er antibioticumvrij(e) rauwe melk à €1 per liter. Neem zelf een fles, kan of emmer mee. U dient de melk zelf te pasteuriseren voor gebruik. In April hebben we kaas gemaakt, de eerste kaas kunnen we in juni gaan proeven!!
Ook is er een groot assortiment vlees. Zoals gehakt, hamburgers, biefstuk en nog veel meer.
Verkoop van vleespakketten kan eventueel op afspraak.