De Fryske is kaas gemaakt van volle melk van grotendeels gras gevoerde koeien. En dat proef je!
De koeien grazen zo veel mogelijk buiten: zo lopen de koeien lopen minimaal 180 dagen per jaar in de wei.
Verder is er ruimte en aandacht voor de weidevogels zoals de grutto: 10% tot 20% van het boerenland wordt nauwelijks bemest, nat gehouden en pas gemaaid na het broedseizoen. Deze maatregelen leiden tot een kruidenrijk grasland met veel voedsel en broedplekken voor weidevogels.
Ook binnen krijgen de koeien zoveel mogelijk gras: een combinatie van gras, graskuil en hooi. (beperkt aangevuld met mais en/of bietenperspulp (suikerindustrie). Dat levert een andere samenstelling van de melk op, en – als je het ons vraagt – de lekkerste kaas met een betere vetzuursamenstelling (zachtere vetten) in de melk.
Ambachtelijke kaasmakers gebruiken geen E-nummers of kleurstoffen, vandaar de wat bleke kleur.
Er zijn 4 soorten: Jonge (8-10 weken gerijpt), Belegere (half jaar gerijpt), Âlde (1 jaar gerijpt), en Stokâlde Fryske (1,5 tot 2 jaar gerijpt). De Fryske heeft in 2019 bij de World Cheese Awards in Bergamo (Italië) de hoofdprijs in de wacht gesleept, de SUPER GOLD voor de Stokâlde Fryske. Ook werd een BRONZE award gewonnen voor de Âlde Fryske.
De Fryske
Het kaasmerk De Fryske heeft van Stichting De Marren het streekkeurmerk ‘Erkend Frysk Streekproduct’ ontvangen. Stichting De Marren reikt als licentiehouder dit certificaat uit aan producenten die voldoen aan de criteria van de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) zoals de Friese herkomst gecombineerd met bovenwettelijke eisen van duurzaamheid.
Woon je in Friesland, dan heb je geluk. De Fryske is te koop bij diverse kaasspeciaalzaken, kaasventers en supermarkten.
Geen zin om de deur uit te gaan? Bestel De Fryske dan in onze webshop.