In het natuurgebied Oer de Wiel in It Bûtenfjild, tussen Feanwâlden en Mûnein, graast de kudde Herefordkoeien van de familie de Jong. De kudde van zo’n 60 koeien wordt op een duurzame manier gehouden. Zo blijven de kalfjes ongeveer 9 maanden bij de moeder zogen. Daarnaast heeft dit type Hereford van nature geen hoorns, dus de koeien hoeven niet onthoornd te worden.
De koeien lopen het hele jaar buiten behalve een korte winterperiode. In de winter staan ze op stal en eten ze kuil en hooi van eigen land. Het gras maaien we laat. Zo kunnen de weidevogels broeden en de jongen groot worden. Om de biodiversiteit nog verder te vergroten gebruiken we geen kunstmest. Zo verschraalt de grond en groeien er veel kruidensoorten.
De Hereford is een bijzondere koe.met een witte kop en een rode romp. De vacht van de koe is vrij dik en het vlees van de Hereford is bij kenners beroemd. Het vlees heeft een gemarmerde structuur dankzij kleine vertakte vetadertjes waardoor het zijn smaak krijgt.
In onze boerderijwinkel is het vlees vrijdag van 10.00 tot 17.00 te koop. Bestellen kan ook via de website zodat u ziet welk vlees op voorraad is.
Naast het Hereford rundvlees verkopen we kip, honing en jam, sap en siroop uit de regio.
Boerderijwinkel Oer de Wiel is tevens afhaalpunt van De Streekboer. Je kunt je bestelling van De Streekboer op vrijdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur afhalen.
RTV NOF ging langs een aantal streekboeren in de regio om te kijken hoe de coronacrisis de afzet van lokale producten beïnvloed. In deze aflevering gaat het reportageteam van Streekomroep RTV NOF naar Feanwâlden om een bezoek te brengen aan de streekboer Oer de Wiel. Klik hier voor verslag en video